Assalamualaikum,
Dalam banyak2 ulam, kacang botol la yg kak long paling suka.
*coughing*
jerebu teruk sini uolssss
Ok Ok, Sambung, so gigih la cari apa keistimewaan Kacang botol ni. Nak gak tahu kan....Papa pun ada tanam ulam ni kt belakang rumah kitorang...
![]() |
Ihsan Internet |
So here are the facts, I googled je pun. hehe!
-biasanya dijadikan ulam bagi masyarakat melayu.
- Psophocarpus tetragonolobus = nama botani
- tumbuh secara menjalar.
- Buahnya mempunyai empat cuping dan berwarna hijau muda atau hijau gelap.
- sedap dimakan ketika muda kerana rasanya yang ranggup dan tidak keras.
-kacang botol muda mempunyai banyak kalsium, zat besi dan vitamin A.
-Ia mempunyai banyak protein.
-Daunnya mempunyai 5-7% protein, vitamin A, vitamin C dan garam galian.
-Kandungan asid amino kacang botol adalah sama dengan kacang soya.
-Kacang botol dapat mengubati serangan demam campak.
-Akar kacang botol dapat mengubati penyakit vertigo.
-Air bancuhan daun kacang botol dapat digunakan untuk mencuci mata yang bengkak dan bisul yang bernanah.
-Daun kacang botol ini juga boleh dimakan untuk mengubati ulser kulit.
-Kacang botol mengandungi 30% kandungan karbohidrat.
Banyak kan? So, rajin rajin la makan kacang botol ni.
Sedapppp, cicahh sambal belacan! Pheww terangkattt!
*Promosi ESP masih berlangsunggg*
Dapatkan Segeraaaa!
Klik sini utk Kelebihan ESP
PM utk tempahan & Info Lanjut
0179088812
#PromosiSeptember
#ESP
.
.
Malyn
0179088812
Visit IG: amalinamohayidin
Shaklee Independent Distributor
'Help Your Self to Help Others'
*Till next post*
*Stay Tune*